Food, Film, and Activism

shorts in dialogue with documentarian Cheuk Kwan’s Chinese Restaurants

Join us for an evening of films on food and activism with documentarian and writer, Cheuk Kwan!

Kwan’s debut publication Have You Eaten Yet (2022) is a retrospect on his docuseries Chinese Restaurants (2005). Spanning a total of “four years, thirteen countries, 200 000 km, 15 stories, and 5 films”.

Like MOV's A Seat at the Table exhibition on Chinese migration to Canada, the stories told to Kwan by Chinese restaurant-owners all over the world tell a long and ongoing history of food as one’s entry point to nation, community and belonging. Placing both the exhibition and other short films in dialogue with Kwan’s work – we explore how cultural foods become a platform for activism against racial prejudice.

Schedule:

4:30pm - Optional A Seat at the Table Tour (English)

4:45pm - Optional A Seat at the Table Tour (Cantonese)

5:00pm - Optional A Seat at the Table Tour (Mandarin)

5:30pm - Reception

6:00pm - Film Screening with Q&A to follow

Tickets: $20 for students and seniors; $25 for members; $35 Regular.

An extra $25 add-on to be applied for a 40% off discount rate on the exhibition catalogue.

If you are having trouble using the embedded form above, please try to reserve your ticket directly on Eventbrite here.


Confirmed line up of shorts

“Chinese restaurants” by Cheuk Kwan

“Under Fire” by Denise Fong-Chow and Christy Fong.

“Clash on Keefer” by Chester Sit

"Treasures from Ipoh to Vancouver" by Wei Yan Yeong

“Koto: The Last Service” by Joella Cabalu


Photo: Cedric Sam

“Running a Chinese restaurant is the easiest path for new Chinese immigrants to integrate into the host society. It’s a unique trade where no other nationalities can compete, and it provides work for new arrivals, whether legal or illegal, helping them get on their feet.

But food is just an entry point.”

-Cheuk Kwan, Have You Eaten Yet: Stories from Chinese Restaurants Around the World


Highlight video

French Translation

Si jamais vous vous retrouvez à flâner dans les rues de Tamatave, à Madagascar, avec une folle envie de wonton, essayez une soupe chinoise dans un restaurant chinois. 

Dans les années 1800, le premier Chinois a immigré sur la côte Est de Tamatave, où il a ouvert un magasin et s’est marié avec une femme malgache de la région. 

Comme beaucoup d’histoires de migration, l’assimilation a suivi. 

La cuisine familiale trouve souvent son chemin dans une nouvelle communauté, une culture inconnue et devient un symbole des origines. 

Cependant, différentes versions de la soupe chinoise peuvent inclure des pâtes faites maison et même de l’omelette. 

Dans son livre Have You Eaten Yet ? Cheuk Kwan décrit la version wonton de la soupe chinoise comme le plat national d’adoption de Tamatave. 

Dans notre concours de cuisine du jour, nous préparons un bol de soupe chinoise simple mais consistante à partager avec vous. 

Avez-vous déjà faim ? 

 
 

French Caption

Inspiré du récent livre de Cheuk Kwan Have You Eaten Yet?, apprenez comment faire de la soupe wonton ou soupe chinoise pour les jours de chaleur comme pour les jours de pluie ! 

Rejoignez-nous le 20 juillet 2022 au MOV pour en apprendre davantage sur cette histoire ancienne mais toujours actuelle de l’alimentation comme porte d’entrée sur la nation, la communauté et l’appartenance. L’événement Nourriture, Films et Activisme fera dialoguer l’exposition A Seat at the Table et d’autres courts métrages avec le film et le livre de Cheuk Kwan. Découvrez comment les aliments culturels deviennent une plateforme pour l’activisme contre les préjugés raciaux. 

Cet événement est présenté en partenariat avec @ubcinstrcc et le CCHS, avec le soutien du @langaracollege 

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